Så här såg Grand Hotels västerbottensbuffé ut 2019

Gillar du viltkött, röding och västerbottensost? Då har jag ett tips för dig! Första tallriken. Varje år äter jag västerbottensbuffé på Grand Hôtel med min familj. Grands veranda har olika temaveckor och året börjar alltid med västerbottenstema i månadsskiftet januari-februari. Det är så många grader av knäppt att mina föräldrar kör från Västerbotten till Stockholm

Read more [+]

Bäst i påsk var råraka i muurikka

Potatis är min favoriträtt. Råraka kommer tvåa. Så gissa vad jag gör när jag har tillgång till rivjärn, muurikka och öppen eld! Tidigare i veckan såg jag på instagram att en bekant gjorde råraka i muurikka. Eftersom sourcream-chips är min favoritdel i kostcirkeln bestämde jag mig för att göra detsamma! Här där vi lantlivar oss

Read more [+]

Tunnbrödrulle för dig som inte tål gluten

Det är omöjligt att hitta glutenfritt tunnbröd. När det gäller dopp i grytan kan jag ersätta det gudomliga tunnbrödet med en någorlunda hyfsad vört från Friends of Adam, men eftersom vörtlimpa är så svårt att rulla har jag inte ätit tunnbrödrulle på tio år. Av någon outgrundlig anledning fick jag för mig att det skulle

Read more [+]

Glutenfria färsbiffar

Förra veckan gjorde jag världens godaste färsbiffar på älgfärs. Glutenfria så klart! Jag använde havregryn istället för ströbröd, och det blev otippat bra. Istället för att lägga ströbröd i blöt i mjölk lade jag havregryn i blöt i vispgrädde. Älgfärs är så torrt att lite grädde nästan är nödvändigt. Sedan rev jag en gul lök

Read more [+]

Nyhet! Jag kan steka röding

När jag var liten trodde jag att all fisk var röding (på samma sätt som jag trodde all potatis var mandel- och allt kött kom från älg). Ändå äter jag röding väldigt sällan, betydligt mer sällan än jag äter älg och mandelpotatis, mest för att jag inte har lyckats räkna ut hur jag lagar till

Read more [+]

Helgen som gick: Silja Serenade

Åkte i helgen med den nyrenoverade Silja Serenade och hade flera trevliga matupplevelser. Den bästa var så klart att äta sikrom (och smetana och gul lök) som smörgåspålägg. Inga konstigheter.

Västerbottensbuffé 2014: Årets höjdpunkt (jo, redan)

Ett par gånger om året äter jag mig mätt på löj- eller sikrom. Det händer ibland på ett kryssningsfartyg, och så händer det så klart på Grand Hôtels västerbottensbuffé. Västerbottensbuffén är det enda jag kan hitta som skåpar ut julbordet på Fjäderholmarnas krog. Fjällripmousse på konjaksplommon,  älgfärsbiffar med lökstekta kantareller, tartar på röding, havtornscrême brûlée

Read more [+]

Recept: Världens godaste köttsoppa (4 pers)

Det här är världens godaste köttsoppa och kanske onödigt krånglig, eftersom jag silar buljongen två gånger, jag är säker på att en gång går lika bra. Men så här gjorde jag i alla fall. Tina en älgbröstkorg som du har liggande i frysen. Såga upp den. Ta fram säsongens rotfrukter som du köpte för 2,90

Read more [+]

Årets surströmming: En riktig klämma

Det är ju inte älgjakt om en inte får äta surströmming, säger vi i vår familj och anammar för andra året i rad vår nya traditions älgjaktssurströmming. Hos oss äter vi strömmingen på tunnbröd med mandelpotatis, rikliga mängder hackad gul lök och, efter rekommendation från Surströmmingssällskapet, äppelmps. Till det dricker vi snaps och sockerdricka.

Helgen som gick: insalata caprese, grillad älgfilé, västerbottenspaj

Kommer du ihåg Vänner-avsnittet där Rachel ska göra trifle (tårta i flera lager med kakbotten, vaniljsås och frukt) men kokbokens sidor har klibbat ihop så hon lagar trifle med nötkött i. Och Joey älskar det: ”Custard – good. Jam – good. Meat – goooood.” Lite så kan jag vara när jag äter ibland. Jag lägger

Read more [+]