Kategoriarkiv: Recept

Recept: Glutenfri smördegspizza med grönkål och ost

IMG_5409

Igår testlagade jag en rätt från Allt om mat, en grönkålspizza på smördegsbotten som var jättelätt att göra! Vem som helst kan faktiskt lyckas med den.

Du behöver:

1 strimlad rödlök
1 msk smör (och lite mer smör och eventuellt lite rapsolja)
1 dl vatten
1 generöst msk socker
100 gram grönkål
1 förpackning smördeg (jag använde så klart glutenfri, Schärs funkade bra)
50 g riven västerbottensost (vad annars?)
50 g (grön)mögelost
ganatäppelkärnor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Stek rödlöken 3-4 minuter i 1 msk smör så den nätt och jämt får färg.
3. Häll på vattnet och låt nästan allt koka in. Strö på sockret och låt resten koka in. Endast lite ”klet” ska vara kvar på löken. Ta löken ur stekpannan.
4. Ta i lite mer smör och eventuellt olja i stekpannan. Fräs grönkålen mjuk. Det tar ungefär fem minuter.
5. Rulla ut smördegen på bakpapper på en plåt. Min kom praktiskt nog inlindad i bakpapper som gick att använda.
6. Lägg på västerbottensost och kål, i den ordningen, och grädda i ungefär tio minuter.
7. Ta ut plåten och smula över mögelost, lök och shitloads of granatäppelkärnor eftersom granatäppelkärnor är skitgott. (Allt om mat säger 4 msk, för den som vill veta.)
8. Stycka i lagom bitar efter behov (snittar eller förrättsbitar) och servera.

Enligt receptet ska bli 24 snittar till välkomstchampagnen men som igår blev sex minipizzor till middag för två personer. Nästa gång ska den här goda men inte så mättande pizzan få bli förrättspizza till sex personer. Så nu har du ett hum om mängd.

Du kan passa på att steka mer grönkål än du behöver till pizzorna, om du exempelvis har råkat köpa en hel förpackning kål, och sedan använda den stekta kålen till exempelvis pasta någon dag senare. Jag ska använda den överblivna osten tillsammans med den extra stekta kålen som pastasås, som exempel.

IMG_5412

3 viktiga saker att tänka på när du gör müsli

IMG_4161
Jag har ju gjort müsli förut, men det var ett tag sedan. Så länge sedan att jag inte hittade igen receptet trots att det ligger på min egen blogg utan fick improvisera lite. Och det går ju bra när det gäller müsli. För trots att jag kanske inte gjorde den ultimata müslin, så är den jättegod! Jag siktade på ungefär 8-10 dl torra ingredienser och 2-3 dl blöta.

Förutom det uppenbara kloka rådet att om du har ett recept, titta på det innan du gör müslin istället för efter, så lärde jag mig några andra bra saker idag:

1. Müsli är godast om du inte glömmer saltet.
2. Ha inte för mycket torra ingredienser på plåten, då blir ingredienslagret tjockt och müslin torkar inte bra.
3. Olivolja går inte lika bra som rapsolja i müslin, eftersom den har en smak.

Idag gjorde jag müsli så här:

IMG_4154

IMG_4158 IMG_4155 IMG_4157 IMG_4159

Recept: Mangosalsa

salsa2

När det är varmt ute längtar jag ofelbart efter grönsaker. Har de senaste dagarna ätit bland annat insalata caprese och vitlöksfräst broccoli (och jag gillar inte ens broccoli). Och flera gånger i veckan gör jag en mangosalsa. Jag gör den efter jag-tager-vad-jag-haver-principen där alla möjliga grönsaker kan delta, de enda kraven jag har är mango, salt och rödlök. Och att bitarna är fint skurna, det ska vara små bitar i en salsa.

Igår gjorde jag min salsa på:

1 mango, skalad
2 mellanstora tomater
10 sugar snaps (kraftig, krispig släkting till sockerärta)
1/2 liten rödlök
1 avocado

Skär allt i småbitar, rör om. Jag smaksatte med olivolja, flingsalt, svartpeppar och lime.

Lime kan så klart bytas mot annan citrusfrukt, prova gärna olika (grapefruktsalsa någon?). Koriander är väldigt gott att ha i, men verkar inte finnas att få i hela Gävle, så då gick det bra utan. Finhackad chili är en annan vanlig salsa-ingrediens. Prova dig fram!

salsa1

Bästa grilltillbehöret: Tsatsiki

tsatiki2

Av någon anledning (kyliga kvällar) har det blivit mycket klassiska husmanskosttillbehör till grillningen i sommar: pommes frites, ris, gräddsås. Men nu när värmen är här längtar jag efter helt andra tillbehör, som grönsaker (innehåller mer vatten än pommes frites) och kalla såser (kalla).

Igår blev det dags att göra årets första tsatsiki, som jag går på ett tidseffektivt och snabbt sätt. Receptet är enkelt: vitlök, yogurt, gurka, salt, svartpeppar, olivolja. Gör lite som du vill. Vanligtvis rivs och pressas gurkan för att bli av med vatten, men det går också bra att skära den i kuber. Jag orkade inte leta fram svartpeppar så jag körde utan. Egentligen ska yogurten rinna av i ett filter, vilket jag aldrig gör, och har du ingen yogurt och står ut med rinnig tsatsiki kan du fuska med filmjölk. Vitlöksmängden kan vara oändlig eller nästan ingenting. Och så vidare. Men så här gjorde jag min tsatiki igår.

2,5 dl grekisk yogurt (matlagningsyogurt är också bra)
3 vitlöksklyftor, pressade
2/3 gurka, riven grovt på rivjärn
1-2 tsk salt
Olivolja

Gör så här: Börja med att riva gurkan. Bre ut den på skärbräda och salta på den för att dra ut vatten.
Skala och press vitlöken i en skål. Slå på yogurten. Veva.
Gör något annat i en kvart.
Ta gurkan i dina rena händer och pressa den över diskhon för att bli av med så mycket vatten som möjligt. Veva ner i yogurten.
Smaka av med peppar och ev mer salt (gurkan är ju redan salt).
Ringla olivolja över.
Blir ännu godare nästa dag.

tsatiki1

Sommarens godaste drink: Daisy Beauty 2014

140708 drink1

Jag är faktiskt helt briljant ibland. Särskilt när jag hittade på sommarens bästa drink/cocktail/grogg Daisy Beauty 2014. Alla som har testat den gillar den!

När jag inte äter så jobbar jag (och inte helt sällan gör jag båda samtidigt). Jag jobbar på (och deläger) ett mode- och skönhetsmagasin som heter Daisy Beauty och när vi senast hade medarbetarfest uppfann jag en drink som jag kallar Daisy Beauty 2014. Den är episkt god och jag är ett geni som har hittat på den. Den är så god att du kommer att tacka mig efter att du har provat den. Faktum är att du kan ge dig ut på jakt efter rabarberdrycken från Värmdö Musteri på en gång, eftersom den är väldigt viktig för slutresultatet och inte helt lätt att hitta. Jag hittade den av en slump på en stormarknad, och nu till sommarferien har vi fem bag-in-boxar med till sommarstugan.

Ingredienser:
Rabarberdryck (jag har bara hittat från Värmdö musteri, men det kanske finns fler?)
Vaniljvodka (förvaras i frysen för optimal temperatur)
Pynt, exempelvis lime eller mynta eller både och

Gör så här:
Veva ihop kylskåpskall rabarberdryck och ”fryst” vaniljvodka över is i ett glas. Smaksätt/piffa med lime och mynta. Snyggast och godast är att servera i ett martiniglas, men andra glas funkar också.

Rabarber. Vanilj. Sommar. Livsfarligt. Varsågod.

140708 drink2

Tips för middagsrester: Ugnsomelett

140707 omelett1

En ugnsomelett är ett utmärkt sätt att göra något gott av gamla middagsrester, speciellt grillrester och potatis gör sig utmärkt i denna äggrätt. Glutenfritt, dessutom!

Det viktiga när du gör ugnsomelett är att du har lök i någon form i omeletten (gul lök, purjo- eller salladslök), och den fräser du i stekpanna innan du lägger den i en smord ugnfast form. Sedan står det dig fritt att blanda middagsresterna, i finskurna bitar, med löken och sedan hälla på omelettsmet (4-6 ägg, vispat med 1-2 msk vatten, salt, peppar). Tillaga omeletten cirka 25 minuter i 200 grader i ugnen. När den ser ut som ett bubbligt månlandskap och har fått lite färg i kanterna är det dags att ta ut den.

Omeletten på bilden innehåller salladslök, två sorters grillkorv och ett gammalt bacon. Smeten är gjord på 5 ägg, 1,5 msk vatten, 1 dutt salt samt några vrid på kvarnen med vit- och svartpeppar. Den räckte till två medelhungriga personer.

140707 omelett2

Recept: Världens godaste köttsoppa (4 pers)

IMG_1696

Det här är världens godaste köttsoppa och kanske onödigt krånglig, eftersom jag silar buljongen två gånger, jag är säker på att en gång går lika bra. Men så här gjorde jag i alla fall.

IMG_1676
Tina en älgbröstkorg som du har liggande i frysen. Såga upp den.

IMG_1678
Ta fram säsongens rotfrukter som du köpte för 2,90 kr/kilot. Såga upp dem i grova bitar. (På bilden saknas en gul lök.)

IMG_1680
Bryn älgbenen rätt hårt i grytan du sedan tänker koka soppa i. Ta ur dem när de fått fin ytfärg.

IMG_1684
Släng rotsakerna i samma gryta, som du inte sköljt ur efter älgbensbryningen, och fräs på.

IMG_1685Häll på 1,5-2 liter vatten. Lägg i en buljongtärning av valfri sort per halvliter vatten.

IMG_1688
Krydda med vitpeppar, svartpeppar, viltkrydda och lagerblad. Koka upp och låt koka minst 20 minuter.

IMG_1689
Sila allt över en skål. Släng de soggiga gamla grönsakerna åt helvete. Häll tillbaka goda buljongen i grytan.

IMG_1690
Koka de brynta revbenen i buljongen i 1,5 timme.

IMG_1691
Låt souscheferna diska upp. Det är viktigt att hålla rent i köket.

IMG_1695
När benen kokt ser soppan brungrå ut. Sila igen, häll i en ny omgång rotsaker – utan lök den här gången, men kanske med stora bitar potatis om du gillar det – och låt koka tillsammans med benen ytterligare 10-12 minuter. Rotsakerna ska vara mjuka.

IMG_1696

 

 

 

Recept: LCHF/glutenfri laxpaj

IMG_1320

Det är ju himla tur att sån här LCHF (eller var det GI?) är poppis, det gör det betydligt enklare att hitta glutenfria maträtter. Till exempel fick jag ett finfint recept på laxpaj av en bantande kompis. Jag modifierade det efter vad jag själv var sugen på den dagen; i original görs fyllningen på crème fraîche, fetaost, soltorkade tomater och gud-vet-vad förutom lax.

IMG_1312Pajbotten görs på 5 dl mandelmjöl, 2 ägg, 1 msk smör (jag avrundade uppåt), 1 tsk salt, 1 tsk fiberhusk och 1 tsk bakpulver. Degen blir rejält salt, så ta mindre salt om du är saltfobiker. Själv tycker jag salt är gott.

Degen ska vila i 10 minuter innan du bakar ut den, vilket är lagom länge för att du ska hinna springa på affärn och handla ingredienserna du har glömt. Sedan förgräddar du den 10-15 minuter i 200 grader. Under tiden kan du göra fyllning. Jag fräste purjolök i rapsolja.

IMG_1311

Och drog skinnet av en ungefär 300 gram tung bit kallrökt lax och tärnade den.

IMG_1314

Sedan slängde den i purjolöken. Jag hade också babyspenat kvar från lunchen, den fick vara med. Jag gissar att broccoli är jättegott, om man är lagd åt det hållet.

IMG_1315

Fyllningen la jag sedan i den förgräddade degformen, klippte en kruka dill över och gjorde en stanning på 2 dl grädde, 2 ägg, vitpeppar och salt som jag också slog på fyllningen.

IMG_1316

Sedan fick pajen stå i ugnen i 20-25 minuter till stanningen stelnat. Vi åt den med varsin god tomat, och den räckte då till två personer och lite till.

IMG_1320

Recept: Baconbroccoli (2 pers)

IMG_0418

Koka upp en gryta med vatten. Medan du väntar på att vattnet ska koka skär du ett broccoliträd i fina små buketter. När vattnet kokar – salta. Släng de små buketterna i det kokande vattnet.

IMG_0425

Medan broccolin kokar förereder du resten av maten. Olja en ugnsfast form i lagom storlek (jag använder rapsolja).

IMG_0420

Rulla ut ett paket bacon på en skärbräda eller annat underlag.

IMG_0421

När broccolin är kokt, häll av vattnet och låt den svalna. Fördela sedan broccolin jämnt på baconremsorna.

IMG_0429

Lägg rullarna i den lätt oljade formen.

IMG_0435

För att få i oss alla delar av kostcirkeln ska vi så klart ostgratinera härligheten. (Ost är ju som bekant en egen del i kostcirkeln.) Ockelbo Ost producerar tyvärr inte egen ost utan köper in och packar, men är ändå ett kul alternativ till de stora aktörerna.

IMG_0437

Och skjuts in i ugnen!

IMG_0438

Efter cirka 15-25 minuter, beroende på hur länge du orkar vänta på att osten ska få färg, så är rätten klar.

IMG_0442

Servera som förrätt, en enkel lättare lunch, eller med kompletterande smårätt. Vi har framgångsrikt kombinerat den med chèvreomelett. Baconbroccolin på bilden åt vi med rödbetor, mer bacon och majskolv (grillrester).

Recept: Hovmästarsallad (4 pers)

IMG_9750

Gravad lax är bland det godaste man kan äta så här års. Eller rökt lax, eller pepparlax, eller kall lax i någon annan form. Och då vill man gärna ha något gott till laxen också, exempelvis något med potatis. Då kan man göra en väldigt enkel hovmästarsallad. Den funkar också utmärkt på picknick och går enkelt att göra i stora mängder till exempelvis studentmottagningar, födelsedagsfirande eller midsommar. En perfekt sommarsallad!

Idén till salladen har jag snott från Riche och förändrat efter min smak och mina behov till något jag kan göra på tio minuter om det finns kall kokt potatis i kylskåpet. (Jag har mer potatis och andra grönsaker än Riche, som heller knappast använder köpt hovmästarsås.) Godast är min variant av hovmästarsallad med mandelpotatis – min kommer från Gryssjön – men annan potatis går också bra. Gör så här:

Koka potatis och låt den svalna. Potatisen kan vara ljummen eller kall men inte varm. Gammal potatis har fördelen att vara lätt att skala: skalet går att ”klämma” av (som på bilden nedan). Har potatisen tunt skal kan du gott lämna det på. Jag lagar gärna mat snabbt så jag brukar ta bort skal som fastnar i kniven eller går enkelt att ta av, annars får skalen vara kvar i salladen.

Koka upp vatten i en ganska stor kastrull (sparris ska få plats) medan du håller på med potatisarna.

IMG_9729

Och så delar du potatisen i bitar som är så stora att de passar din smak. Jag har dem gärna ganska stora.

IMG_9728

Skölj ett paket sockerärter eller ännu hellre sugar snaps (en kraftigare och krispigare släkting till sockerärtan). Torka av dem allt blött.

IMG_9722

Strimla dem i minismå bitar.

IMG_9723

IMG_9725

Någonstans här borde vattnet ha kokat upp så att du kan slänga i sparrisen. Koka kort, 3-5 minuter. ungefär så lång tid som det tar att skala och skiva en röd lök supertunt. Och när jag säger supertunt menar jag så tunt att lökringarna är nästan genomskinliga.

IMG_9732

Häll sedan vattnet av sparrisen och skär sparrisen i två-tre delar.

IMG_9730

IMG_9731

Blanda alla grönsaker med potatisen i en skål. Ta fram en burk hovmästarsås.

IMG_9735

IMG_9734

Ta ett verktyg som också är bra att röra med, exempelvis en slickepott, och veva ner ungefär 1 dl hovmästarsås i salladen. Ta lite mer om du gillar hovmästarsås och/eller kladdiga sallader.

IMG_9737

Sedan lägger du i en påse babyspenat. Den gör att salladen ser mindre fräsch ut eftersom spenaten bli så soggig, speciellt dagen efter om det blir rester,  så vill du servera något som ser snyggt ut på tallriken kan du hoppa över spenat.

IMG_9739

Sedan kan du pimpa salladen med salt, peppar och dill, om du vill.

IMG_9740

Servera sedan med sommarlax, vi använde gravad och strösslade dill över.

IMG_9747