Kategoriarkiv: Skål!

Testat: Moët et Chandon Ice Impérial

140710 ice1

Det bästa med gäster är att de ofta kommer med nya smakupplevelser i present, som den nya champagnen Ice Impérial från Moët & Chandon, speciellt framtagen för att drickas med is. Det är en halvtorr champagne gjord på pinot noir, pinot meunier och chardonnay-druvor. Sällskapet igår försökte definiera skillnaden på den här och andra champagner. Det var inte det lättaste, men vi tror att den är lite sötare (många frukttoner, som nektarin) samt mindre bubblig. Oklart om det senare helt enkelt beror på isen.

Jätteroligt att prova, kommer inte köpa igen. Vanlig champagne är godare. Men jag har en bekant som alltid beställer bantningsdrickat ”champagne on the rocks” och för henne borde detta vara perfekt!

Sommarens godaste drink: Daisy Beauty 2014

140708 drink1

Jag är faktiskt helt briljant ibland. Särskilt när jag hittade på sommarens bästa drink/cocktail/grogg Daisy Beauty 2014. Alla som har testat den gillar den!

När jag inte äter så jobbar jag (och inte helt sällan gör jag båda samtidigt). Jag jobbar på (och deläger) ett mode- och skönhetsmagasin som heter Daisy Beauty och när vi senast hade medarbetarfest uppfann jag en drink som jag kallar Daisy Beauty 2014. Den är episkt god och jag är ett geni som har hittat på den. Den är så god att du kommer att tacka mig efter att du har provat den. Faktum är att du kan ge dig ut på jakt efter rabarberdrycken från Värmdö Musteri på en gång, eftersom den är väldigt viktig för slutresultatet och inte helt lätt att hitta. Jag hittade den av en slump på en stormarknad, och nu till sommarferien har vi fem bag-in-boxar med till sommarstugan.

Ingredienser:
Rabarberdryck (jag har bara hittat från Värmdö musteri, men det kanske finns fler?)
Vaniljvodka (förvaras i frysen för optimal temperatur)
Pynt, exempelvis lime eller mynta eller både och

Gör så här:
Veva ihop kylskåpskall rabarberdryck och ”fryst” vaniljvodka över is i ett glas. Smaksätt/piffa med lime och mynta. Snyggast och godast är att servera i ett martiniglas, men andra glas funkar också.

Rabarber. Vanilj. Sommar. Livsfarligt. Varsågod.

140708 drink2

Julklapp till mig: Coppola

IMG_0429

Mitt röda favoritvin är zinfandeln på bilden. Av någon dum anledning finns den bara på vissa restauranger (till exempel min förra kvarterskrog, där bilden är tagen) och inte på Systembolaget, så den önskar jag mig i julklapp tack så mycket.

Sjukt god champagne: Moët Chandon 2004 Grand Vintage

IMG_9973

När jag inte äter så jobbar jag. På riktigt, jag gör bara de sakerna i mitt liv, förutom promenerar med hundar och sover. Jag jobbar på Sveriges främsta skönhetstidning och i mitt jobb får jag göra fantastiska saker. Som gå på pressvisning hos Dior och dricka fin champagne. I vanliga fall gillar jag nästan uteslutande Pol Roger, men här är en variant av Moët et Chandon som faktiskt kan konkurrera med/ut gamle Pol. Både Dior och Moët ägs av lyxkonglomeratet Louis Vuitton Moët Henessy (LVMH, uttalas Ellve-Emmasch).

IMG_9961
Agnetha Ståhl, VD för Dior Sverige.

Restaurangtips London: Balthazar

IMG_1970

IMG_1967

Det berömda originalet finns i New York, men visst är det här en restaurang i samma stil (fransk bistro) och med samma ägare. På modeveckorna är det fullt av le beau monde här, och annars är det så chict som det blir i London. Själv åt jag ostron. Laxen som sedan följde var lite torr, och linssalladen lite för smörig, så går jag dit igen blir det drinkar. Jag bedömer baren som starkare än köket.

IMG_1972

Sommardrink: Martini Bianco Royale

IMG_9742

För femton år sedan drack jag Martini Bianco i parti och minut. Sedan har min smak för beska drycker avtagit – trendiga Aperol är exempelvis en styggelse! – och jag har på grund av fler hemmamiddagar och färre utekvällar ägnat mig mer åt röda viner än åt drinkar. Men i sommar har Martini Royale Bianco, som man i bästa fall får säga vara en avlägsen släkting till Martini Royale, förgyllt varma sommarkvällar.

Martini Royale: 1,5 shot vodka, 0,5 shot Crème de Cassis, toppa med champagne.
Martini Bianco Royale: 1 del Martini Bianco, 1 del cava/prosecco, pressad limeklyfta. Häll på is och garnera med lime och hackad färsk mynta.

Sommaren 2013: Jakten på rosévin

collavery

Förra sommaren var en underbar rosésommar. Jag gick från att inte gilla rosé till att äääälska rosé, tack vare Collavery. Collavery hade den rätta ljusa laxrosa färgen och den milda, lätta smaken du nästan aldrig hittar på rosévin i Sverige annars. Vinet var då gjort 2011. (Ska sägas att i exempelvis Frankrike har jag inte problem med att hitta habilt rosé.)

Årets Collavery är från 2012, vilket verkar vara ett förjävligt år för producenten. Färgen är mörkare, smaken skarpare och vinet ger halsbränna. Så i år har jag ägnat mig åt att jaga en ny roséfavorit som fylla det flaskformade hålet i min mun. Det har gått så där. Två boxar, Renée Barbier och Pierre Paul, gör mig åtminstone inte förbannad, men hänförd? Nej.

Inte förrän jag lunchade med vänner på Lisa på Torget hittade jag en rosé som faktiskt smakade rosé som rosé ska smaka. Château Riotor Rosé finns i Systembolagets beställningssortiment, så nu har jag lagt en order. Ser fram emot!

IMG_0198
René Barbier Rosad0, 199 kr/3000 ml.

IMG_0449
Côtes de Provence Pierre Paul Rosé, 169 kr/2000 ml.

IMG_0054
Château Riotor Rosé, 105 kr/75 ml (beställningssortiment).

Tips: Stirrings Simple Mojito-mix

IMG_8772

För inte så länge sedan hade jag en middagsgäst som körde bil och plockade därför tveksamt upp den här flaskan från Stirrings på Systembolaget. Det är en mojitomix som blandas med sodavatten för en god, alkoholfri drink, en så kallad nojito. Jag piffade nojiton med hackad mynta och trodde att min gäst främst var artig som sa att den var god.

Nu har jag provat den själv och dammit, den smakar verkligen gott! Lite syrlig, lite söt och så myntasmak på det. Självklart går den att pimpa med rom för alkococktails också, men det behövs faktiskt inte. Perfekt för kvällar när man vill ha festligt på middagen eller bara framför TV:n men inte vara tung i huvudet dagen efter. Eller för den som är gravid, kör bil, detoxar eller av andra skäl inte kan dricka alkohol.

Endast naturliga ingredienser: vatten, limejuice, rörsocker, aromämnen från lime och mynta, askorbinsyra. Bör göras på is och serveras riktigt kall. Jag noterade att Systembolaget har fina alkoholfria alternativ, fanns goda juicer som jag också blev sugen på att prova.