Kategoriarkiv: Skål!

Onsdagsmiddag: Vitt vin och räkor (och ost!)

130123 plockkväll

Sedan jag kom hem från helgens matbloggkryssning har jag längtar efter vitt vin och skaldjur. Och efter tre dagars tjat gav sambon med sig och köpte rökta räkor. Ost hade vi gott om hemma, bland annat parmesan och "finska appenzellern" Vilho, och så knäckte vi Gran Lurton, ett av de sju goda vinerna som serverades på sjurätterssignaturmenyn på Tallinksilja i fredags. (Varför köpte jag bara hem en flaska? Måste kryssa igen!) Med den goda svartvinbärsmarmeladen från Anton & Anton samt en limeaioli var livet gott. 

Ibland är plockmat perfekt.

Bartips Köpenhamn: Balthazar

I Köpenhamn finns Balthazar, en lyxig, elegant, mondän champagnebar som serverar läcker barmat och har en champagnelista the size of Texas (bild nedan). Fler än 200 sorter finns att välja på. Förra veckan drack jag min favorit Pol Roger där. på bilden läser jag champagnebibeln och instagrammar (kickinorman).

Parma november 2012: Tabarro (enoteca)

En av de roligaste upplevelserna i Parma, som jag besökte för ett par veckor sedan, var vinbaren Tabarro. Ett tvättäkta ”hål i väggen”. White upper middle class-people som jag romantiserar ofta våra resmål och de ”genuina” ställen vi besöker och uttrycket hål i väggen är därför nött och kantstött, men Tabarro kan inte beskrivas på något annat sätt. Se bara!

Bild 1 (ovan). Inredningen är motsatsen till Ljust & Fräscht.

Bild 2-4 (nedan). Golvet. Den överåriga DJ:en vände vinylplattor (!) med musik från 60-70-talen – man kan tro att han står i ett bås, men mycket bredare än så här var inte baren. Inredningsdetalj.

Vill du dricka vin som jag? Tabarro, Strada Farini 5/b, Parma.

Igår: Vinprovning med Davines och Wine Republic

Hårvårdsmärket Davines har startat en vinklubb i Sverige samarbete med Wine Republic. Igår bjöds en samling journalister och bloggare på vinprovning i ett vackert tegelvalv i Gamla Stan. Låt oss konstatera att chianti inte är min grej, gillade inte de båda varianterna som serverades igår. Föll istället för en mild, rund, snäll valpolicella som skulle göra sig extra bra med en bit salt parmesanost men som gjorde sig extra bra till allt, om du frågar mig. Imorgon åker jag till Parma för att bland annat besöka en ostfabrik, så se fram emot mycket mer italiensk hos moster Ulla framöver.

Och himlen därtill: 4 glas champagne

Förra fredagen hängde jag med ett hemligt kvinnligt karriärnätverk, vi avslutade på överskattade baren Och himlen därtill där vi glodde på andra som glodde. Stället är utformat för boskapsfösning och betittning, inte faktiskt umgänge, men vi hade trevligt ändå och stannade inte onödigt länge.

Under veckan som gått har jag skickat nästa nummer av skönhetstidningen som jag jobbar på till tryck, så nu är jag tom på kreativitet och energi. Jag tar långhelg och ska laga mat med familjen, ungefär tvärtom vad jag gjorde förra helgen. Vårt enda aber är att gasugnen inte funkar. Sedan jag argt skrev om det senast har det inte hänt någonting eftersom vår gasleverantör är Sveriges nonchalantaste. Jag har ätit mycket sallader i veckan. Men något varmt blir det nog ändå – spisen funkar som tur är (hos oss, men inte hos grannen). Trevlig helg!

Studiebesök: Philipson Söderberg

Såhär ska en kontorsentré se ut! Det enda som möjligen kan vara bättre än att jobba på ett kontor fullt av smink och krämer är att jobba på ett kontor fullt av bubbel, promille och kluckkluckkluckande flaskor. Ja, och så att jobba på ostfabrik, förstås. För att inte tala om salamifabrik. Och möjligen också att jobba på Leaf i Gävle som både gör Ahlgrens bilar och PimPim (tablettaskarna). Men vin&spritföretag ligger på topp 5.

Igår var jag inbjuden med andra matjournalister och -bloggare till vin&spritföretaget Philipson Söderberg, som bland annat jobbar med Masì och Jack Daniels, för att fira relansering av chianti med bastkjol. Bast har blivit plast, vinet i flaskan är lite finare och designen har gått 90 år framåt (från 1920-tal till något betydligt modernare). Vinet funkar bra till mat och de tomma flaskorna kommer att bli fina ljusstakar i studentlyor.

Jag är blev inte chianti-frälst – den enda av de olika varianterna vi provade som jag gillade-gillade var den som kostade 199 kr. Däremot snubblade jag över en amaronegrappa som jag nästan blev tårögd av. Fint som snus! Jag trodde inte grappa var min grej men det är det tydligen. Serego Aligheri Grappa di Amarone (till vänster på bilden nedan). (Från Masì som verkar göra lite allt möjligt.)

Alla grappor har ju element av flygbränsle, den här är inget undantag, men först smakar den fruktigt och gott i munnen. För att vara grappa är den väldigt mild och fin. Jag ska inte säga att jag är en tjuv men om jag hade varit det hade jag nu haft en flaska hemma i psalmbokskåpet, kanske mellan pistagelikören från Sicilien och limoncellon.

Vår värd/kock för kvällen hette Johan och är min nya bästis. Alla som lagar mat till mig är min bästis. Gjorde en helt fantastiskt pasta med trattkantareller, champinjoner och Karl Johan som han kryddade med skalet från en hel och saft från en halv apelsin och persilja. SJUKT! GOTT! Jag tjyvåt lite fast jag inte tål glutenpasta, och så hade Johan gjort en jättefin svampomelett till mig också. Den mannen kan prata arom, doft och smak på det mest måleriska sätt. Och laga mat. Och jobbar med vin&sprit. What’s not to like?

 

Idag: Riche pop-up-restaurang, Årets konditor-tårta, grogg

Idag har jag liksom igår sprungit runt på presskontor och knytit kontakter, informerat mig och tittat på nyheter. Jag började vid lunch och frossade på skagen med löjrom, två sorters råbiff och köttbullar med potatismos från Riche, som hade satt upp en pop-up-restaurang på ett presskontor. På eftermiddagen åt jag en av de tre tårtor som Årets Konditor tävlade med i fredags, en härlig moussehistoria med päronkonjakskokta päron och karamelltäcke. Och innan jag gick hem blev det whisky sour på honungswhisky.

Vilket förfärligt liv jag lever, det är synd om mig.

Leve Västerbotten: Surströmming från Hälsingland

I september på väg norrut stannade familjen vid Ångersjön för att kissa i skogen (hundarna) och köpa kaffe (jag och sambon). Ångersjöns café är en utmärkt rastplats med badplats för hundar, promenadstigar för alla och flera alternativ på glutenfritt fikabröd för oss glutenintoleranta.

Jag fick ett ryck och köpte surströmming, eftersom det så att säga ingår i familjearvet och jag inte riktigt anammat just den här delen av min kultur. Surströmmingen från Borkbo Salteri var prisbelönt, fick jag veta. Oklart vilket pris det var frågan om. Möjligen att det var belönat med ett högt pris, för filéerna kostade 120 kr/burk och hela strömmingar 100 kr/burk. Skitdyrt. 50 kr är mer normalt pris, exempelvis för Oskars.

Surströmming är ju alltså rutten fermenterad fisk. Firrarna ligger med salt och vatten och ”mognar” i tunnor i 6-8 veckor i 18-20 grader. Och inte förrän i år har jag förstått varför det är gott. Jag har ju trott att man måste svälja fiskarna hela ungefär, men surströmmingen används som en smaksättare till måltiden, inte som huvudprotein. Bitar av filéer läggs på tunnbröd tillsammans med kokt mandelpotatis och andra klassiska tillbehör (hackad gul lök, hackad tomat). Jag slog i år också till på äppelmos på rekommendation från surströmmingssällskapet, men uteslöt efter provsmakning gräddfil på grund av att det blev överflödigt och överlent.

Den fräna, salta smaken av surströmmingen gör sig utmärkt till sötman hos potatis, tomat, lök och äpplen. Njutningen blir komplett med sockerdricka.

Ja, och med snaps.