Kategoriarkiv: snacks

Recept: Glutenfri smördegspizza med grönkål och ost

IMG_5409

Igår testlagade jag en rätt från Allt om mat, en grönkålspizza på smördegsbotten som var jättelätt att göra! Vem som helst kan faktiskt lyckas med den.

Du behöver:

1 strimlad rödlök
1 msk smör (och lite mer smör och eventuellt lite rapsolja)
1 dl vatten
1 generöst msk socker
100 gram grönkål
1 förpackning smördeg (jag använde så klart glutenfri, Schärs funkade bra)
50 g riven västerbottensost (vad annars?)
50 g (grön)mögelost
ganatäppelkärnor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Stek rödlöken 3-4 minuter i 1 msk smör så den nätt och jämt får färg.
3. Häll på vattnet och låt nästan allt koka in. Strö på sockret och låt resten koka in. Endast lite ”klet” ska vara kvar på löken. Ta löken ur stekpannan.
4. Ta i lite mer smör och eventuellt olja i stekpannan. Fräs grönkålen mjuk. Det tar ungefär fem minuter.
5. Rulla ut smördegen på bakpapper på en plåt. Min kom praktiskt nog inlindad i bakpapper som gick att använda.
6. Lägg på västerbottensost och kål, i den ordningen, och grädda i ungefär tio minuter.
7. Ta ut plåten och smula över mögelost, lök och shitloads of granatäppelkärnor eftersom granatäppelkärnor är skitgott. (Allt om mat säger 4 msk, för den som vill veta.)
8. Stycka i lagom bitar efter behov (snittar eller förrättsbitar) och servera.

Enligt receptet ska bli 24 snittar till välkomstchampagnen men som igår blev sex minipizzor till middag för två personer. Nästa gång ska den här goda men inte så mättande pizzan få bli förrättspizza till sex personer. Så nu har du ett hum om mängd.

Du kan passa på att steka mer grönkål än du behöver till pizzorna, om du exempelvis har råkat köpa en hel förpackning kål, och sedan använda den stekta kålen till exempelvis pasta någon dag senare. Jag ska använda den överblivna osten tillsammans med den extra stekta kålen som pastasås, som exempel.

IMG_5412

Nya favoritmackan: Rawfoodkex med paprika och tomat

IMG_1096

När jag inte äter mat, och ibland då också, så jobbar jag. På en tidning. Och en av våra favoritfotografer kom med en helt fantastisk present: rawfoodkex från Renée Voltaire. Jag tycker Renée Voltaire är larvigt dyr, för att inte tala om pretentiös, och dessutom lika fånig som paleo, LCHF och alla andra uppsnitsade bantingsmetoder, men som glutenintolerant måste jag ändå praise the lord för att rawfood har blivit trend. Tack vare folks intresse för sin ”hälsa” (vilket oftast är ett modernt sätt att säga ”midjemått”) finns det massor av märkliga dieter som hjälper mig hitta bra glutenfria alternativ. Det här lyxknäckebrödet är det senaste exemplet. Med smak av paprika och tomat, räcker det med en mosad avokado och citronpeppar som pålägg för perfekt mellanmålsstomme.

Fyra skivor kostar 47 kronor. Som hittat.

Rawfoodkex_tomat_paprika

Lappland: Koka kaffe, karva torrkött

IMG_9535

Nu kanske du inte riktigt förstår vad som är på bilderna. Vem bränner upp en sagokaffekanna? Vem har arrangerat ett stilleben med en liten konstig kniv och en fossilerad bajskorv? Jo, förstår du, så här gör vi i norr. Vi kokar kaffet över en öppen eld och njuter av den rökiga smaken. Och vi torkar kött, skär det i små flan och äter som snacks, väldigt bra under långa skoterturer i fjällen.

Det torkade köttet är faktiskt det godaste jag vet. Jag kan äta säkert ett kilo kött om det är torkat och sönderskuret. Dels är det salt, vilket är det bästa jag vet, dels är det inte speciellt fett, så du blir inte mätt så snabbt. ”Torrkött” finns både på älg och ren, samt enbart saltat eller lättrökt och saltat. Min favorit är älg utan rök, och då min förträffliga pappa både jagar älg, gör saltlag och torkar kött är det här en delikatess jag har tillgång till året om. Lyckos mig!

IMG_9198

IMG_0661

(LCHF-)mellanmål: Kycklingklubbor

IMG_7545

Kycklingklubbor är ett smart mellanmål att ha i kylen. Gör dem med lightmarianad om du bantar eller med sockerfri marinad om du LCHF:ar eller är diabetiker. För mig som är glutenintolerant är det suveränt att kunna ta en kycklingklubba eller två som mellanmål eftersom glutenfria mackor är så tråkiga. Jag har faktiskt ätit dem som frukost också.

Jag marinenerar dem i en brödpåse (6-litersplastpåse) i grillolja och afrikanska kryddblandningen berbere i två timmar, lägger dem sedan i en ugnsfast form och kör dem på över- och undervärme i ugnen i 225 grader i 30 minuter. (På bilden har jag slagit på lite grädde som fått koka med sista minuterna – det är alltid bra att ha lite extra sås i kylen).

Problemet med just de här kycklingklubborna var att de var så goda så vi åt dem innan de ens hade kallnat. Måste nu köpa fler klubbor och göra om processen. Den här gången köper jag dubbelt så många.

Helsingfors jan 2013: Food sightseeing

bild 1

En oväntat rolig sak med Moster Ullas matbloggkryssning till Helsingfors helgen som gick var att promenera omkring i 17 minusgrader i tre timmar. Det roliga var inte antalet timmar eller antalet minusgrader, utan att vi tack vare Foodsightseeing Helsinki gjorde regelbundna stopp i mindre och större matbutiker för provsmak och matshopping. Hit tycker jag att du också borde gå:

  • Anton & Anton, en av få matbutiker som inte tillhör de två stora livsmedelskedjorna som dominerar det finska utbudet. Satsar på finskt och kvalitet – här köpte jag appenzellerliknande finska osten vilho.
  • Chjoko, en före detta toppkock om och blev chocolatier istället. Har kommit på det utmärkta konceptet chokladbruncher och serverar även en gudomlig varm choklad. Vår var spetsad med habanerochili, men kryddningen ändras ofta.

Vi har också provat ättiksinlagt nejonöga (behöver jag inte göra om den närmsta veckan direkt), len och läcker kallrökt ren från finska Lappland (köpte hem ungefär 5 tunna små miniflan för 7,50 €) och så helsingforsspecialiteten lihapiirakka (köttpaj), en fluffig, osötad donut som fylls med köttfärs-ris-ägg-blandning och friteras.

Rundturen avslutades med lunch på Kellohalli, där jag åt en tam flankstek med hollandaise (!), vars bett var intressant vinägrigt. Jag tjyvsmakade också på Smaskens kycklingleverterrine som var så smulter att jag redan nu försöker tjata med sambon till Helsingfors bara för att äta den igen (en helt egen, den här gången).

IMG_7486

Foodsightseeing Helsinkis största kundgrupp är företag som tar med kunder på intressanta luncher, men privatpersoner kan också boka sig en rundtur liknande vår för 38 €. Ber du snällt får du titta in i den vackra domkyrkan på vägen.

IMG_7450

Direkt från Parma: 1,1 kg parmesan

IMG_7276

Igår hade vi fina vänner på middag och som förrätt serverade jag italiensk korv och ost. Min enkla parmesan vägde 1,1 kilo och är lagrad i 50 månader – jag har köpt den direkt på fabriken Montecoppe när jag var där i november. Över parmesanbitarna ringlade vi crema di balsamico, den lite tjockare och sötare varianten av balsamvinäger.

Fler inlägg från Parma hittar du här (restaurangen Sorelle Picchi, där jag först åt parmesan med balsamicokräm) och här (vinbaren Tabarro).

IMG_7273

Recept: Salta mandlar (för en person, om den personen är jag)

Häll 6 (rågade) teskedar salt i 3 dl vatten.

Koka upp och rör om så saltet löser sig.

Stäng av gaslågan/dra kastrullen av plattan. Häll i 300 gram mandlar och låt stå minst en minut.

När skalen börjar släppa från mandlarna ska du rädda dem fort som fan. Mina låg 2 minuter.

Häll av vattnet.

Rosta i 225 grader i max 10 minuter. Om mandlarna börjar mörkna ska du rädda dem ur ugnen fortare än kvickt. Mandlar som ser ut som älgbajs i färgen smakar brända popcorn och är inte alls så nyttiga.

Världens godaste, snabbaste och nyttigaste snacks!