Kategoriarkiv: Restauranger

Frukost i Stockholm: Bistro Rigoletto

IMG_1674

I Stockholm är det trend att äta frukost ute. Mot veckosluten här i innerstan är det omöjligt att få bord på Riche vid (0)8-tiden. Saturnus är knökat från 9 och en timme framåt, medan Wienercaféet, som nyöppnade för ett par veckor sedan, har fullt redan klockan 7. Vad inget vet är att frukosten på Bistro Rigoletto faktiskt trumfar Riches.

Restaurangen som svek mig på lunchen förra veckan överleverade till frukost imorse. Grym omelett med grym bayonneskinka och gruyère, min kräsna frukostdejt var lika lycklig över sin äggröra. Hen tyckte baconet var för salt, jag som är saltoman älskade det väldigt rökta grisköttet.

Servicen är otrolig. Jag mailade i förrgår om glutenfritt bröd. Idag bad servisen om ursäkt för att det inte hade hunnit komma – de beställde minuten efter att mitt mail hade kommit. Från favoriten Friends of Adam, dessutom. Christine, det är här vi ska ha våra frukostmöten framöver!

Frukost är bästa tiden på dagen för möten. Du måste ändå äta på morgonen så där sparar du en halvtimme, och du behöver till skillnad från på lunchen inte lägga restid både till och från restaurangen. Många slarvar ofta med frukosten, med ett sjyst frukostmöte blir du mättare och gladare hela dagen. Och ät den gärna på Bistro Rigoletto. Vive la France!

IMG_1672

Idag: Ryggbiff med bea på Nosh & Chow

IMG_1491

Nosh & Chow är något så bedårande som en restaurang förklädd till townhouse. Det är som att vara hemma hos någon… med mycket pengar, god inredningssmak och proffskock.

Idag åt jag dagens lunch, en prisvärd historia med pepprad ryggbiff, bearnaise och pommes. SUPERGOTT. Portionerna var i magraste laget – det du ser på bilden ska föreställa en dubbel portion pommes, och den tillsammans med den möra men också väldigt tunna biffen gjorde mig inte riktigt mätt. Betalar gärna en tia till och får lite mer mat.

IMG_1493

Kaffet serverades i tunna porslinskoppar och toaletterna är bara de värda ett besök. Överlag ett väldigt vacker, lyxigt och stämningsfullt ställe, ett ställe där jag gärna sitter lääääänge. Perfekt för aw med Christine om det inte var för att det serverades jordnötter i baren.

IMG_1495

Igår: Lunch på Rigoletto

IMG_1441

Gamla biografen Rigoletto är numer en fransk bistro, inte olik Café Victor i Köpenhamn. Igår åt jag dagens lunch på Bistro Rigoletto, en kycklingrullad med kycklingragu med kantareller. Till det serverades kokt potatis. Maten var god men kycklingrulladen lite torr. Jag tänker att det här är ett ställe dit du i första hand går för stämningen, inte för maten, i alla fall på lunchen. Bardelen är helt magnifik och fransk och mysig, så dit ska jag gå på aw någon dag!

IMG_1439

Igår: Dill Sthlm pop-up

IMG_1371

När våra vänner från London var på besök i somras fick vi veta att i London är det trendigt med pop-up- restauranger. En pop-up-restaurang finns bara till under några veckor och oftast i otippade lokaler. Lite besviket konstaterade vi att Stockholm låg efter (annars brukar vi faktiskt ligga före med mattrender, har vi märkt). Men nu har vi en riktigt sjyst pop-up i Stockholm: från 13 september till 4 oktober gästspelar stjärnkocken Michael Wignall med Dill Sthlm. Annars huserar han på The Latymer, som har två stjärnor i Guide Michelin. Wignall pysslar med molekylärgastronomi, en matlagningsform som inspirerats av kemilabbet och där köket hittar nya konsistenser och strukturer på maten. Igår åt jag, Sam och ett par av våra mest matintresserade vänner avsmakningsmenyn på nio rätter för bara 495 kr.

IMG_1369Maten är löjligt prisvärd. Trots att lokalen antagligen var så gott som gratis och det tillhörande vinpaket – som jag avstod och beställde vin på glas istället – överprissatt så fick vi väldigt mycket och avancerad mat för pengarna. Portionerna var visserligen små, som sig bör på avsmakningsmenyer, men smakkombinationerna felfria och intressanta. Det var inga problem att glutenanpassa menyn till mig.

IMG_1366Redan i hissen hörde vi cellomusik och när vi äntrade den ruffa lokalen med fantastiska fönster, regelbundna skakningar från Saltsjöbanan och bajamajor som gästtoaletter såg vi cellisten som framförde ljuva toner framför det öppna köket. Takhöjden är enorm, jag gissar sex meter. Från taket hänger vita, droppformade glaskupelampor och tunna vita tygstycken som ger ett både luftigt och ombonat intryck.

IMG_1368
Vi som är trettinånting och bor i Stockholms innerstad säger att lokalen har ”New York-känsla”, andra skulle nog säga att den ser ut som en byggarbetsplats stylad till visningslägenhet. De grovt tillyxade stolarna är väldigt temporära i ena halvan av lokalen; konferensstolar med stålram i den andra delen.

IMG_1378
Amusen var ett par intressanta flan med huvudsakligen dillsmak.

IMG_1374
Bordspyntet var krondill.

IMG_1381
Första rätten var bresaola på får med flytande och torkade oliver samt färskost.

IMG_1385
Hö-rökt sill med morötter, beta, ost och basilikafrön. I en skål på sidan utanför bild: ljuvlig laxconsommé som lyckades med konststycket att vara fyllig och inte smaka fiskigt. Röken såg ut som en garderob med vitt draperi till dörr och stod i ett hörn i lokalen. Höet låg på sidan; sillen röks på plats varje morgon.

IMG_1373
Menyn fanns ritad också.

IMG_1391
Bakad tomat, fylld med frukt, sotad lök och kikärtspanache (bröd på kikärtsmjöl).

IMG_1396
Saltad torsk, pocherad i olivolja, samt tre strukturer av blomkål (skum, rostad, kräm).

IMG_1399
Rimmad och stekt oxfilé med persiljepuré, palsternacka och rödvinssås med lingonpärlor.

IMG_1398
Så såg maträtten ut på skissen.

IMG_1404Därefter flyttades alla gäster över i restaurangens vänstra del där ett underbart band, The Sol, spelade oss igenom de tre efterrätterna: ”exotiskt ägg” (kall kokos-mango-historia i form liknande det pocherade äggets), chuao (typ chokladfondant fast ändå inte med vit chokladsnö och björnbärssorbet), samt äppelkompott med vaniljkräm och pecan. The Sol kallade själv sin musik för ”omnipop”. Jag tycker det lät rätt likt reggae, men vad vet jag. I den delen av restaurangen var ljuset så dåligt att jag inte tog några bilder mer än den ovan.

En vanvettigt cool upplevelse. Upplevelsen var större än maten, men det var en kul och god matupplevelse också! Maila och tjata till dig ett bord om du inte redan gjort det.

Sommaren 2013: Jakten på rosévin

collavery

Förra sommaren var en underbar rosésommar. Jag gick från att inte gilla rosé till att äääälska rosé, tack vare Collavery. Collavery hade den rätta ljusa laxrosa färgen och den milda, lätta smaken du nästan aldrig hittar på rosévin i Sverige annars. Vinet var då gjort 2011. (Ska sägas att i exempelvis Frankrike har jag inte problem med att hitta habilt rosé.)

Årets Collavery är från 2012, vilket verkar vara ett förjävligt år för producenten. Färgen är mörkare, smaken skarpare och vinet ger halsbränna. Så i år har jag ägnat mig åt att jaga en ny roséfavorit som fylla det flaskformade hålet i min mun. Det har gått så där. Två boxar, Renée Barbier och Pierre Paul, gör mig åtminstone inte förbannad, men hänförd? Nej.

Inte förrän jag lunchade med vänner på Lisa på Torget hittade jag en rosé som faktiskt smakade rosé som rosé ska smaka. Château Riotor Rosé finns i Systembolagets beställningssortiment, så nu har jag lagt en order. Ser fram emot!

IMG_0198
René Barbier Rosad0, 199 kr/3000 ml.

IMG_0449
Côtes de Provence Pierre Paul Rosé, 169 kr/2000 ml.

IMG_0054
Château Riotor Rosé, 105 kr/75 ml (beställningssortiment).

Idag: Tjejbrunch på Cassi

IMG_9939

Cassi är en rolig restaurang på Narvavägen i Stockholm. Inredningen har varit oförändrad sedan någon gång på 70-talet och köket är ultrafranskt. Pommes fritesen är bland de bästa jag har ätit – tunna, krispiga och rejält salta – så idag när jag och ett gäng smarta, duktiga tjejer hade tränat tillsammans runt hörnet så brunchade vi på Cassi. Redan under de rejält jävla ansträngande grodhoppen hade jag visioner om dessa pommes, och när vi satt och stretchade fick jag rödvinshallucinationer, så jag beställde min standardbeställning Steak Minute. Jag kände mig lite hungrig, sex timmar efter morgonens chèvreomelett med italienskt ris, så jag slog till på extra pommes och extra bea, och sedan hade jag tur att få äta upp en väninnas pommes också. Allt som allt satte jag väl i mig ungefär 150 stycken. En fin brunch!

IMG_9936

IMG_9938

cassi

Restaurangtips Köpenhamn: Mother

mother 5

Köpenhamnarna är ju lite mer bohemiska är stockholmarna, ”avslappnad” är viktigare än ”trendig” i vårt södra grannland. Därför är den mysiga pizzerian Mother en av de hetaste restaurangerna i Köpenhamn just nu. Man kan tycka att det är en helt vanlig modern pizzeria med skön atmosfär (och med modern menar jag färska champinjoner istället för konserverade, tunn pizzabotten istället för tjock, och total avsaknad av pizzasallad på vitkål), och man kan också gå dit och ha en väldigt trevlig kväll. Självklart inte optimalt för dig som liksom jag inte tål gluten, faktiskt finns det i så fall ungefär 100 bra restauranger att hellre gå till, men min kära kollega Christine kommer att gå dit och glädjas åt att det finns pizza med potatis på.

mother 4

mother 3

mother 1

Restaurangtips London: Il boccon di’vino

IMG_2228

En av mina favoritrestauranger i London ligger i flotta förorten Richmond. Det är svårt att berätta om Il Boccon di Vino utan att berätta för mycket. En del av upplevelsen är stämningen och hur saker och ting görs/serveras och det bör upplevas, inte läsas om. Men jag kan berätta att det finns en typisk italiensk avsmakningsmeny som är extremt hemlagad och helt underbar. Senast jag var på Il Boccon di Vino var också senaste gången jag med flit glömde bort att jag inte tål gluten, vräkte i mig pasta som det inte fanns någon morgondag och avrundade med dubbla bitar tiramisù. (Jag ska inte gå in på några detaljer som kallsvettningar, illamående, magknip och influensa – på grund av fullständigt havererat immunförsvar –, men jag kan säga att det finns en toalett på stackars Dean Street Townhouse, där jag hade frukostmöte dagen efter, som inte har hämtat sig än.)

Il bobbon di’vino är, precis som Richmond, värd en omväg, särskilt om ni är en grupp som vill umgås under trevliga former! Perfekt för födelsedagar, återträffar och liknade.

IMG_2217

IMG_2213

IMG_2236

Tre är en trend: Fastfood de Luxe

IMG_8736

Idag var det återigen dags för pressdagar, vilket innebär att presskontor håller öppet hus under några dagar för att journalister ska kunna se kommande säsongs nyheter. I konceptet ingår också att de trendkänsliga och/eller glamourösa PR-byråerna bjuder på mat och dryck och ofta ser man här vad huvudstadens innefolk ägnar sig åt på sin fritid. Nämligen att äta snabbmat i lyxtappning.

Som jag kommenterade förra gången det var pressdagar är tre en trend och idag var det inte mindre än tre PR-byråer som bjöd på elegant street food: Griffins Steakhouse hade korvstånd på ett ställe, Taco-trucken serverade tacos och öl på ett annat och À la crêpe stekte franska pannkakor på ett tredje. (Jag DÖR på galett med vit choklad, lakritssås och blåbär. Dör!) På tacostället serverades mjukglass till efterrätt.

Till min förtjusning erbjöds dessutom glutenfria bröd till korven, tillbehörslöken var friterad i Maizena och galetterna var gjorda på bovetemjöl. Glutenfri trend?

IMG_8706

IMG_8707

IMG_8709

IMG_8710

IMG_8718

IMG_8719

IMG_8722

IMG_8726

IMG_8727

Beauty cruise april 13: Sikrom, getost, torsk, crème brûlée

IMG_8691

I lördags anordnade jag en beauty cruise med mitt jobb på Sveriges ledande skönhetstidning. Jag och en handfull läsare lärde oss mer om skönhet, drack champagne och åt väldigt god mat under ett dygn.

Precis som i februari åkte jag med nya fartyget Viking Grace. (Champagne)frukost och trerättersmiddag åt vi i den lite lyxigare restaurangen Oscar medan lunchen var en klassisk buffélunch på restaurang Aurora. Som det bufféproffs jag är åt jag bara exakt det jag var sugen på på buffén; det visade sig vara sikrom och getostbollar med apelsinzest och däremellan en liten köttbit. Middagens torsk såg allt annat än fantastisk ut – för mig är en god torsk Sturehofs rena vita fiskbit med gyllene skirat smör, handpillade räkor och en hög pastellgul riven pepparrot – men Viking Graces variant med en ovanlig brun sås var rena vinsten. Såsen är lite söt och mustig, som om det vore en sås anpassad för kött.Och risotton var ljuvlig, om än lite väl gräddig.

Viking Line är precis som Tallink duktiga på matallergier så det gick också utmärkt att få en gluten- och laktosfri crème brûlée. Lycka!

IMG_8621

IMG_8627

IMG_8666

IMG_8671

IMG_8669

IMG_8672